Wat is mulesing ?

Artikel 5 van 5

Wat is mulesing ?

Om uit te leggen wat mulesing is moeten we eerst wat meer vertellen over het merino schaap. Het merino schaap is één van de bekendste schapenrassen. Een merino schaap produceert enorm veel wol doordat hij veel huidplooien heeft, wel tot maar liefst 5 kg merino wol per jaar ! Merino wol is een heel veel gebruikte wol soort omdat het niet kriebelt. Het overgrote deel van de merino komt uit Australië. Zoals je je wellicht voor kunt stellen wordt het achterste van het schaap met zo veel wol vies door urine en ontlasting en komen er hier veel vliegen op af die eitjes in de huidplooien leggen, als deze eitjes uitkomen vreten de larven zich in de huid van het schaap wat natuurlijk heel pijnlijk en mogelijk zelfs dodelijk kan zijn voor het arme schaap.

Maar wat is nou precies Mulesing ?
Om te voorkomen dat het achterste van het schaap vies wordt passen veel Australische boeren mulesing toe. Mulesing is het wegsnijden van huid rond het achterste van het schaap, dit doen ze vaak zonder verdoving. Zonder huid zal het achterste minder snel vies worden omdat er geen urine en ontlasting in de wol blijft hangen, zo worden er ook minder vliegen aangetrokken. Het verwijderen van de huid wordt meestal tegelijkertijd gedaan met het afknippen van de staart en eventuele castratie, dit allemaal zonder verdoving…

Mulesing wordt eigenlijk alleen in Australië toegepast omdat hier het probleem met de vliegen het grootst is. De Australische boeren hebben in 2004 toegezegd dat ze in 2010 zouden stoppen met mulesing, maar helaas is deze belofte niet nagekomen. Nog steeds worden veel lammetjes pijnlijk gemulesed ! De alternatieven voor mulesing, bijvoorbeeld medicatie, zijn namelijk duurder.

Oplossing ?
Mulesing kan worden voorkomen door bijvoorbeeld schapen met minder huidplooien te gebruiken, of medicatie te gebruiken. Sommige boeren zijn al overgestapt met goede resultaten. Veel andere boeren doen dit helaas niet omdat ze bang zijn zo minder wol per schaap te krijgen en dus minder inkomsten hebben. Helaas loopt werelds grootste wol leverancier Australië nog steeds flink achter als het gaat om dierenwelzijn. Er zijn in Australië nog steeds geen wettelijke eisen hoe mulesing zou moeten worden uitgevoerd en er is geen wettelijke verplichting om pijnstilling toe te passen. 

Wat kun jij doen ?
Hoe weet je nou als consument of de merino wol, die je in de winkel koopt, van die boerderijen vandaan komt?
Vanaf 2018 zijn diverse merino-kwaliteiten die mulesing-vrij zijn, voorzien van het "SHEEP FRIENDLY - NO MULESING"-logo.                             

Zo kun jij dus ook zelf checken of de wol die je koopt mulesing free is en help je mee aan een mulesing vrije wereld ! 

Trace your yarn
Ook kun je bijvoorbeeld bij Langyarns je garen terug traceren naar de boerderij waar het vandaan komt. Hoe leuk is dat ? Klik op het logo van Trace Your Yarn en vul de gegevens van de bol in en bekijk de boerderij waar wolletje vandaan komt wat je nu in handen hebt !

 

 

Garens die wij mulesing free aanbieden zijn onder andere ;

Maar natuurlijk zijn er ook andere mooie garens zonder merinowol waar je hele mooie bre- en haakwerken van kunt maken.
Denk dan aan katoenen garens of garens met geheel of gedeeltelijke synthetische samenstelling.

Wil je van een specifiek garen weten of het mulesing free is ?
Stuur ons even een berichtje en we kijken het graag voor je na !

 

© 2012 - 2024 Stoffen & Stiksels | sitemap | rss